Blog

Het laatste nieuws uit onze praktijk

IJsjes en kiespijn op vakantie: zo houdt u uw gebit zomers gezond!

1 juli 2022

De zomervakantie is weer van start gegaan! Onze praktijk is gedurende de hele zomer gewoon open voor controles en behandelingen. Natuurlijk wensen wij iedereen een heerlijke zomer toe. In onze nieuwe blog willen we het graag hebben over het gezond houden van het gebit in de zomer. Eten u en eventueel uw kinderen meer ijsjes als het warm is buiten? En kan dat dan wel verantwoord? Wat als ik in het buitenland ineens kiespijn krijg of er een ongelukje gebeurt? Wij vertellen er alles over!

Meer ijsjes eten

Als het buiten warm is, is niets lekkerder dan een ijskoud ijsje. Heerlijk! Voor het gebit kan het in principe geen kwaad om op vakantie vaker dan thuis een ijsje te eten. Wel adviseren we om het ijsje als één eetmoment te tellen (waarvan we er maximaal zeven per dag adviseren). Na een dag vol zomerpret en ijs is het erg belangrijk om goed de tanden te poetsen. Op deze manier moeten die ijsjes echt wel kunnen!

Blijven poetsen

In de zomer wordt er vaak meer ijs gegeten, meer alcohol en frisdrank gedronken en ook meer gesnoept. Door het wegvallen van een deel van de dagelijkse routine, kan het zijn dat het tandenpoetsen erbij inschiet. In combinatie met het lekkere eten en drinken kan dit uiteindelijk voor problemen zorgen. Wij adviseren alle vakantiegangers dan ook zeer zeker om uitgebreid te genieten, maar wél twee keer per dag de tanden te poetsen. Zo komt uw gebit de vakantie goed door!

Kiespijn of tandletsel

Wat als er in het buitenland iets aan de hand is met uw gebit? Denk aan kiespijn, een afgebroken stukje tand/kies, een vulling die loskomt of het verlies van een tand/kies tijdens het spelen. Dan adviseren wij u om contact op te nemen met uw reisverzekering en/of zorgverzekeraar. Overleg wat de vergoedingsmogelijkheden zijn en vraag eventueel om advies bij het kiezen van een goede en betrouwbare tandarts. Bij pijn of trauma (zoals het verlies van een tand door een val), is het zaak zo snel mogelijk een tandarts op te zoeken. Informeer bij iemand die lokaal bekend is naar een goede praktijk waar u terecht kunt, bijvoorbeeld bij de receptie van de accommodatie waar u verblijft. Laat u vooraf door de tandarts ook altijd informeren over de kosten van de behandeling. Indien er in Nederland nabehandeling nodig is, dan horen wij dat graag zo snel mogelijk. Wij plannen dan een afspraak voor u in.

De kans dat er op vakantie iets gebeurt is natuurlijk klein. Wij wensen iedereen een ontspannen en gezonde zomer toe!

Foto door Markus Spiske on Unsplash
Gebit zomers gezond