Blog

Het laatste nieuws uit onze praktijk

Geschiedenis van het tandenpoetsen: wat is er veranderd?

21 oktober 2022

Tandenpoetsen geeft een fris gevoel en helpt gebitsproblemen te voorkomen. En wist u dat onze voorouders het 7.000 jaar geleden al deden? Natuurlijk niet met een hypermoderne elektrische tandenborstel, maar met een takje. Later gebruikten mensen ook zout om de tanden schoon te ‘schuren’.

Geschiedenis van het tandenpoetsen

De Egyptenaren waren de eersten die een speciaal product voor het reinigen van de tanden ontwikkelden: tandpoeder. Het werd gemaakt van puimsteen, as, eierschillen en plantjes. Tandpoeder is jarenlang hét product geweest om het gebit mee te onderhouden. Helaas vaak zonder overtuigend resultaat… In de negentiende eeuw kwam de eerste tandpasta op de markt. De Britse tandarts Washington Sheffield produceerde ‘Dr. Sheffield’s Creme’, gemaakt van kalk en zeep. Het toevoegen van fluoride aan de tandpasta gebeurde na de Tweede Wereldoorlog. Dit zorgde voor een nog betere preventie van gaatjes en voorzag de gebruiker van een heerlijk frisse adem.

De eerste tandenborstel komt vermoedelijk uit China. Rond 1498 maakten de Chinezen tandenborstels van bot of bamboe en varkenshaar. De kunststof handtandenborstel zoals wij die nu kennen stamt uit 1938.

Hoe doen we het nu?

Tegenwoordig adviseren tandartsen en mondhygiënisten om elektrisch de tanden te poetsen. De elektrische tandenborstel reinigt effectiever en kan dankzij de kleine borstelkop beter op moeilijk bereikbare plekken komen. Wij krijgen geregeld de vraag welke elektrische borstel het beste poetst. De Consumentenbond onderzocht dit en adviseert om zo veel mogelijk te poetsen met de opzetborstel van dezelfde fabrikant als het handstuk. Uit de test blijkt helaas ook dat huismerk-opzetborstels niet altijd goed schoonmaken. U kunt vaak wel besparen op opzetborstels door deze online of in de aanbieding te kopen.

Hoe vaak uw borstel vervangen?

Wij raden aan om elke drie maanden een nieuwe tandenborstel of opzetborstel in gebruik te nemen. Bent u ziek geweest of krijgt u de borstel niet meer goed schoon? Dan is het ook aan te raden om de borstel te vervangen. Laat de tandenborstel na het poetsen goed drogen ter voorkoming van de vorming van schimmels en bacteriën.

Wij helpen u graag

Heeft u vragen of zou u een afspraak willen maken? Bel ons dan op 030-2006716 of stuur een mail naar Heeft u vragen over het poetsen van uw tanden, welke tandenborstel u het best kunt gebruiken of wilt u een poetsinstructie voor uw kinderen? Bij Tandgenoten Utrecht helpen wij u daar uiteraard graag bij. Bel onze praktijk voor het maken van een afspraak.

Geschiedenis van het tandenpoetsen