Blog

Het laatste nieuws uit onze praktijk

Wat zijn gaatjes en hoe kan ik ze zelf helpen voorkomen?

1 maart 2022

Bijna iedereen krijgt er in zijn leven een keer mee te maken: cariës (ook wel gaatjes genoemd). Maar hoe ontstaan deze gaatjes nou, waarom heeft de ene persoon er vaker last van dan de ander en wat kunt u zelf doen om ze te voorkomen? Wij beantwoorden deze vragen graag in onze blog.

Wat zijn gaatjes?

Tandheelkundig wordt er van een gaatje gesproken wanneer er op een bepaald stuk van een tand of kies geen glazuur meer aanwezig is. Cariës kan ontstaan wanneer er tandplaque op de tanden of kiezen achterblijft. Deze plaque bevat bacteriën, welke de suikers uit eten en drinken omzetten in zuren. Doordat deze zuren het glazuur aantasten kunnen er op slecht-gepoetste plekken (beginnende) gaatjes ontstaan. In eerste instantie merkt u hier niks van. Een beginnend gaatje is vaak niet zichtbaar met het blote oog en ook veroorzaakt het nog geen pijn. Ontwikkelt het gaatje zich verder door? Dan krijgen veel mensen last van gevoelige plekken en soms zelfs pijn.

Bij een beginnend gaatje hoeven we niet altijd meteen in te grijpen. Soms adviseren wij u om thuis goed te poetsen. Wij houden het dan tijdens de controle afspraken in de gaten. In sommige gevallen wordt het gaatje erger en kiezen we wel voor een vulling, maar door een goede mondhygiëne kan dit soms voorkomen worden.

Wat kan ik doen om gaatjes te voorkomen?

De meeste gaatjes zijn te voorkomen door een goede mondverzorging. Wij adviseren om twee keer per dag (bij voorkeur elektrisch) te poetsen met een tandpasta met fluoride, het aantal eet- en drinkmomenten tot zeven per dag te beperken, zuinig te zijn met het gebruik van suiker en zuren en eventueel te flossen/stokeren/rageren. Tot slot adviseren wij om regelmatig een controle door de tandarts uit te laten voeren en het gebit twee keer per jaar professioneel te laten reinigen. Elke patiënt is anders en tijdens uw controle bij de tandarts of bij de mondhygiënist geven wij graag een persoonlijk advies.

Ook bij kinderen is het heel belangrijk om goed te poetsen en op de suikerinname te letten. Wij adviseren om vanaf het doorbreken van de eerste tandjes te beginnen met poetsen van de tanden en uw kind mee te nemen naar de tandarts. Wees er daarnaast alert op dat ook melk(poeder) suiker bevat. Geef na het poetsen van de tanden uw kind in bed dus liever water dan melk.

Waarom hebben sommige mensen vaak gaatjes en anderen nooit?

De één heeft nooit gaatjes, terwijl de ander er regelmatig last van heeft. Hoe komt dat? In de meeste gevallen zal dit zo zijn omdat de ene persoon het gebit beter schoonhoudt dan de andere persoon. Toch zijn er uitzonderingen, waarbij iemand ondanks een goede mondhygiëne regelmatig last heeft van gaatjes. Denk hierbij aan mensen die van nature een droge mond hebben of een mond die droger is door het gebruik van medicatie.

Het goede nieuws is dus dat u veel invloed heeft op de gezondheid van uw mond en de ontwikkeling van cariës. Heeft u vragen over uw gebit of het voorkomen van cariës? Dan beantwoorden wij die natuurlijk graag.

Afspraak maken?

Voor het maken van een afspraak bij de tandarts of mondhygiënist kunt u bellen naar 030-2760033 of mailen naar utrecht@tandgenoten.nl

Wat zijn gaatjes