Blog

Het laatste nieuws uit onze praktijk

De relatie tussen algemene gezondheid en mondgezondheid

17 januari 2023

Weinig mensen weten dat er een sterke relatie tussen de algemene gezondheid en de mondgezondheid bestaat. Dat suikerrijke frisdranken niet goed voor het gebit en de rest van het lichaam zijn, is inmiddels algemeen bekend. Maar wist u bijvoorbeeld dat ontstekingen in de mond kunnen zorgen voor veel meer dan alleen kiespijn? In deze blog vertellen we hierover en tonen het belang van goede tandheelkundige zorg.


Lees verder »

Relatie gezondheid en mondgezondheid

Geschiedenis van het tandenpoetsen

21 oktober 2022

Tandenpoetsen geeft een fris gevoel en helpt gebitsproblemen te voorkomen. En wist u dat onze voorouders het 7.000 jaar geleden al deden? Natuurlijk niet met een hypermoderne elektrische tandenborstel, maar met een takje. Later gebruikten mensen ook zout om de tanden schoon te ‘schuren’.


Lees verder »

Geschiedenis van het tandenpoetsen
Lachen is gezond! Maar wat als u niet durft te lachen…?

1 augustus 2022

Bij ‘gezondheid’ denken veel mensen aan gezonde voeding, niet roken, het beperken van de alcoholinname en voldoende beweging. Nou zijn dit absoluut dingen die belangrijk zijn voor een gezond leven, maar er is meer! Wist u ook dat lachen erg gezond is en dat hiervoor zelfs wetenschappelijk bewijs is? Wij vertellen er graag alles over in onze nieuwste blog. Ook bespreken we hoe wij u kunnen helpen als u niet durft te lachen omdat u onzeker bent over uw gebit.


Lees verder »

Lachen is gezond

IJsjes en kiespijn op vakantie: zo houdt u uw gebit zomers gezond!

1 juli 2022

De zomervakantie is weer van start gegaan! Onze praktijk is gedurende de hele zomer gewoon open voor controles en behandelingen. Natuurlijk wensen wij iedereen een heerlijke zomer toe. In onze nieuwe blog willen we het graag hebben over het gezond houden van het gebit in de zomer. Eten u en eventueel uw kinderen meer ijsjes als het warm is buiten? En kan dat dan wel verantwoord? Wat als ik in het buitenland ineens kiespijn krijg of er een ongelukje gebeurt? Wij vertellen er alles over!


Lees verder »

Gebit zomers gezond

Waarom is routine zo belangrijk in het gezond houden van het gebit?

1 juni 2022

Dat routine erg belangrijk is voor kinderen, weten de meeste mensen wel. Maar wist u dat het ook voor volwassenen essentieel is? We hebben het niet altijd door, maar onbewust staat ons leven bol van de routines. En dat is niet zonder reden. Routines zijn een mooi kader van waaruit we de dagelijkse activiteiten gestructureerd en georganiseerd uit kunnen voeren. Dankzij een vaste routine worden de handelingen geautomatiseerd en kunnen zonder al te veel nadenken op de juiste manier worden uitgevoerd. Denk maar aan de drukke doordeweekse ochtenden. Opstaan, douchen, aankleden, uiterlijke verzorging, kinderen klaarmaken voor school, vaatwasser uitruimen, koffiezetten, ontbijten, tandenpoetsen, lunch voorbereiden, eerste e-mails checken en iedereen op tijd op de juiste plek krijgen. Onbewust werken veel mensen al voor half negen ’s ochtends enorme to-do lijsten weg. Dit is allemaal mogelijk dankzij een vaste ochtendroutine. Maar waarom is routine zo belangrijk in het verzorgen van het gebit?


Lees verder »

Gezond houden van gebit

Bent u tevreden met de uitstraling van uw gebit?

1 mei 2022

Als u in de spiegel kijkt, waar kijkt u dan het eerst naar? Zijn het die helderblauwe ogen, de eerste kleine rimpeltjes op het voorhoofd of de mond waarmee u praat en lacht? En als u zo uitgebreid naar uzelf kijkt, waar bent u dan het meest trots op en wat zijn dingen die naar uw idee nog mooier of beter kunnen? Bij Tandgenoten nemen wij graag de tijd om samen te kijken naar wat u mooi vindt aan uw gebit, maar bieden we ook een luisterend oor als er aspecten zijn waar u minder tevreden over bent. In dit artikel willen wij het graag hebben over de uitstraling van uw gebit en welke rol wij hierin kunnen spelen.


Lees verder »

Tevreden met gebit

Hoe zorgt u ervoor dat kinderen met plezier naar de tandarts gaan?

1 april 2022

Wij zien steeds meer kinderen met plezier bij ons de praktijk binnenkomen en daar mogen we als tandartsen én als ouders heel erg trots op zijn. Kinderen die al op jonge leeftijd op een goede manier met hun mondgezondheid bezig zijn, hebben een grotere kans om ook op latere leeftijd een gezond gebit te behouden. Natuurlijk gaat dit niet vanzelf. Een goede mondhygiëne, verstandige eet- en drinkkeuzes en een geregeld bezoek aan de tandarts zijn hierin van onschatbare waarde. Wij zien uw kinderen dan ook graag twee keer per jaar bij ons in de praktijk, zodat wij het gebit kunnen monitoren en eventueel kunnen ingrijpen indien nodig. Hoe zorgt u ervoor dat kinderen met plezier naar de tandarts gaan? Wij schrijven erover in deze blog.


Lees verder »

Kinderen met plezier naar de tandarts

Wat zijn gaatjes en hoe kan ik ze zelf helpen voorkomen?

1 maart 2022

Bijna iedereen krijgt er in zijn leven een keer mee te maken: cariës (ook wel gaatjes genoemd). Maar hoe ontstaan deze gaatjes nou, waarom heeft de ene persoon er vaker last van dan de ander en wat kunt u zelf doen om ze te voorkomen? Wij beantwoorden deze vragen graag in onze blog.


Lees verder »

Wat zijn gaatjes

Waarom verwijst de tandarts mij naar de mondhygiënist?

1 februari 2022

De mondhygiënist houdt zich bezig met het mondverzorging en preventie. Denk hierbij aan het uitvoeren van een gebitsreiniging en het weghalen van tandsteen, maar ook het in kaart brengen van de conditie van het tandvlees, het reinigen van worteloppervlakken onder het tandvlees, het aanbrengen van fluoride en sealant (frissuurlak) en het geven van voorlichting. Onze tandartsen en mondhygiënisten werken nauw samen om te zorgen dat onze patiënten met een gezond en fris gebit onze praktijk verlaten.


Lees verder »

Waarom naar de mondhygiënist

Dit zijn de beste goede voornemens voor uw gebit

1 januari 2022

In het kader van de jaarwisseling hebben we het in deze blog over goede voornemens. Heeft u al een lijstje hiermee klaarliggen? Al jaren zijn gezonder eten, meer bewegen en stoppen met roken de meestvoorkomende voornemens. En hoewel wij hier natuurlijk honderd procent achterstaan, hopen wij bij Tandgenoten Leidscherijn ook dat u goede voornemens met betrekking tot uw gebit op uw lijstje opneemt.


Lees verder »