Heel vriendelijke en kundige tandartsen, die hun best doen om je op je gemak te stellen. ... Gijs Wilbrink - 38 jr. Cijfer: 9, zou Tandgenoten aanbevelen
Bekijk alle ervaringen van onze patiënten »

Samen met u houden we uw tanden en kiezen in topconditie.


Lees verder

Hierdoor bent u verzekerd van een optimale behandeling.


Lees verder

Bij onze kindvriendelijke praktijk voelen kinderen zich bijzonder goed thuis.


Lees verder

Tandletsel? Er staat dag en nacht een tandarts voor u klaar.


Lees verder

Meld u direct aan door middel van het digitale inschrijfformulier.


Aanmelden

Blog

De relatie tussen algemene gezondheid en mondgezondheid

17 januari 2023

Weinig mensen weten dat er een sterke relatie tussen de algemene gezondheid en de mondgezondheid bestaat. Dat suikerrijke frisdranken niet goed voor het gebit en de rest van het lichaam zijn, is inmiddels algemeen bekend. Maar wist u bijvoorbeeld dat ontstekingen in de mond kunnen zorgen voor veel meer dan alleen kiespijn? In deze blog vertellen we hierover en tonen het belang van goede tandheelkundige zorg.

Ontstekingen in de mond, gevolgen voor het hele lichaam

Bacteriën die tandvleesontstekingen veroorzaken en in de bloedbaan terechtkomen, kunnen flink wat narigheid veroorzaken. Zo kunnen tandvleesproblemen het risico op hart- en vaarziekten verhogen. Maar ook lijkt er een relatie te zijn tussen deze bacteriën en aderverkalking, longontsteking en zelfs de ziekte van Alzheimer. Bij aandoeningen als diabetes en hart- en vaatziekten wordt het behandelen van tandvleesontstekingen in de mond steeds vaker meegenomen in het behandelplan.

Alcohol

In Nederland drinken 11,6 miljoen mensen alcohol. Het drinken van te veel alcohol kan voor allerlei problemen zorgen, waaronder gebitsproblemen. Dit komt onder andere door de hoge zuurgraad in alcoholische dranken. Deze kunnen het gebit aantasten. Daarnaast zorgt alcohol ook voor uitdroging van de mond. In een droge mond met te weinig speeksel krijgen bacteriën meer kans. Tot slot kan het drinken van veel alcohol er ook voor zorgen dat het poetsen van de tanden voor het slapengaan wordt vergeten. Ons advies is om bij elk glas alcohol een glas water te drinken. En vergeet de tanden voor het naar bed gaan niet te poetsen. Zo kunnen er een hoop problemen worden voorkomen.

Roken

Uit wetenschappelijk onderzoek is naar voren gekomen dat er een duidelijk verband is tussen tandvleesproblemen en roken. Normaal gesproken is tandvleesproblematiek op te merken doordat het tandvlees gaat bloeden, bijvoorbeeld tijdens het poetsen. Bij mensen die roken zorgt de nicotine ervoor dat dit minder snel het geval is. Vaak worden problemen hierdoor pas later ontdekt en dan is er met grote regelmaat ook al sprake van aangetaste tanden, kiezen en kaakbot. Stoppen met roken is goed voor de gezondheid en voor het gebit.

Een tandvleesontsteking wordt niet door iedereen zelf opgemerkt. Het is daarom belangrijk het gebit regelmatig te laten onderzoeken door de tandarts en mondhygiënist. Eventuele problemen kunnen zo tijdig worden opgespoord en behandeld.

We kunnen ons voorstellen dat bovenstaande informatie aanzet tot nadenken. Als u vragen over de status van uw tanden en tandvlees heeft, nemen wij graag even een kijkje in de mond. Een controle inplannen? Neem dan contact op met onze praktijk

: relatie gezondheid en mondgezondheid


Wij zijn Tandgenoten

  • Gastvrije ontvangst
  • Persoonlijke aandacht
  • Pijnloze behandeling
  • Succesvolle behandelingen bij kinderen
  • Moderne technieken


  • Nieuwste en geluidsarme boren
  • Toegewijde en goed opgeleide medewerkers
  • Praktijk goed bereikbaar per telefoon en email
  • Altijd plaats in geval van spoed